در حال بارگذاری ...
کارگاه های آموزشی

مدرس آلمانی در ارتباط با «عروسک و درمان» سخن گفت

در آستانه آغاز بخش صحنه ای سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر سخنرانی آموزشی «عروسک و درمان» با حضور خانم «باربارا شیل» از کشور آلمان در دانشکده سینما و تئاتر برگزار شد .

به گزارش ستاد خبری سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، در این سخنرانی که با استقبال قابل توجه دانشجویان و فعالان تئاتر عروسکی کشورمان در تالار شهید فلاحت پور دانشکده سینما و تئاتر برگزار شد «باربارا میشل» روانشناس و مدرس دانشگاه به بیان نقطه نظرات خود پیرامون موضوع « عروسک درمانی» پرداخت .
وی در ابتدا ضمن ارائه تاریخچه از فعالیتهای خود در عرصه تئاتر آلمان گفت: من بیش از هفتاد سال دارم و از سال 1976 فعالیت حرفه ای خود در عروسک گردانی و نمایش عروسکی را شروع کردم و اگر بخواهم در مورد فعالیتهای قبلی خود نیز توضیح بدهم باید به این نکته اشاره کنم تا قبل ازحضور در حوزه نمایش عروسکی به تدریس در دانشگاه در رشته های روانشناسی هنر ، شیمی و ریاضی می پرداختم اما به دلیل اینکه مدیران دانشگاه تصمیم به کناره گیری من و تعدادی از همکارانم گرفتند ، به دلیل آشنایی قبلی که با تعدادی از دوستان هنرمند خود در عرصه تئاتر عروسکی داشتم فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردم و پس از مدتی حضور در سال 1983 موفق به ساخت یک تالار نمایشی برای انجام فعالیتهایم شدم .
شیل ادامه داد: با توجه به اینکه سالهای زیادی را در عرصه روانشناسی هنر به تدریس مشغول بودم تلاش کردم تا ارتباطی میان عروسک و روانشناسی و درمانگری پیدا کنم تا بتوانم به وسیله این گونه درمانی به حل مشکلات تعدادی از بیماران بپردازم . از این رو سمینارهایی را برگزار کردم که خوشبختانه با استقبال خوبی از سوی فعالان و دانشجویان تئاتر عروسکی نیز قرار گرفت و منجربه این شد که فعالیت جدی تری در این عرصه داشته باشم .
وی با بیان تجربه های خود در عرصه عروسک درمانی گفت: چندی پیش سمیناری را برگزارکردیم که در این سمینار علاوه بر برپایی کارگاههای آموزشی عروسک گردانی و نمایش عروسکی گروههای چند نفره به اجرا نیز پرداختند. اتفاقا دریکی از این گروههای شرکت کننده جوانی حضورداشت که به شدت دچار لکنت زبان بود و بعد از اینکه عروسکی را در این کارگاه تولید کرد از من و هم گروهی های خود درخواست کرد تا به وسلیه همان عروسک که ساخته ، در صحنه اجرایی با عروسک و دیالوگ داشته باشد که در نهایت با موافقت و مخالفت هایی که انجام گرفت تصمیم گرفته شد تا وی حضوری در صحنه باشد .
شیل افزود: همین جوان به محض اینکه وارد صحنه شد با اعمالی که توسط عروسک در صحنه انجام داد بیش از 20 دقیقه بدون کوچکترین مشکلی در بیان جملات دیالوگ خود را اجرا کرد که این روند باعث شگفتی همه ما شد . بعد از این اتفاق بود که ازاو پرسیدم آیا مایل به درمان توسط من هست یا خیر ؟ که با پاسخ منفی او رو به رو شدم . آن جوان مایل بود که خود به وسیله همان عروسک خود را درمان کند و من یادم می آید که این هنرمند جوان بعد از یک سال و نیم با کمک عروسک توانسته بود تا حدزیادی مشکل خود را مرتفع کند .
این مدرس آلمانی تصریح کرد: گروه ما از سال 1984 فعالیت رسمی خود درزمینه عروسک درمانی را آغازکرد . در این مجموعه گروهی متشکل از درمانگران ، روانشناسان و هنرمندان تئاتر عروسکی فعالیت می کنند که بیش از سی سال است در این عرصه حضور دارند . البته یک گروه از کشور سوییس نیز با ما فعالیتهایی دارد که هرساله با برگزاری یک کنفرانس بین المللی تجربیات و مشکلات خود را با هم در میان می گذاریم .
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد : برای حضور بیماران در گونه عروسک درمانی ما هیچ اجباری را به بیمار وارد نمی کنیم بلکه آنها به صورت داوطلبانه و از روی علاقه خود است که به ما مراجعه می کنند ، این درحالی است در عرصه روانشناسی گونه های مختلفی از هنر درمانی وجود دارد که عروسک درمانی فقط یکی از آنهاست . 
شیل گفت: در عروسک درمانی ، درمان گر وظیفه دارد که روش درست را برای بیماران ومراجعه کنندگان به کار گیرد چرا که در کشورما درمانگرها آدم های قابل اعتمادی هستند و هرکدام وظایف خاص خود را دارند که تلاش می کنند بیماران خود به سلامتی کامل دست پیدا کنند. در واقع دراین بین درمانگر فقط به عنوان کمک کننده در کنار وی حضور دارد.
«باربارا شیل» در این سخنرانی سه ساعته ضمن بیان شیوه های گوناگون عروسک درمانی درباره وجوه اشتراک تئاتر درمانی و عروسک درمانی ، نقش فعال عروسک در درمانگری ، جایگاه عروسک درمانی در بین معلولان ذهنی و نقش عروسک درمانی در برطرف کردن معضلات اجتماعی توضیحاتی را ارائه داد .
شایان ذکر است داود کیانیان ، حسن دادشکر، هما جدیکار ، اردشیر صالح پور ، پوپک عظیم پور، ایرج محمدی ، افسانه زمانی ، مریم معینی ، امیر مشهدی عباس ، آذرمبارکی از جمله هنرمندان صاحب نامی بودند که در این کارگاه حضور داشتند .

برای مشاهده گزارش تصویری اینجا کلیک کنید




نظرات کاربران