گفت و گو با عباس غفاری، کارگردان تئاتر
سیاست ها مدون و طولانی مدت نبوده

در هر دوره از برگزاری جشنواره تئاتر فجر با حضور دبیر تازه، یک سیاستگذاری تازه نیز همراه بوده است. عباس غفاری، کارگردان تئاتر با اشاره به این نکته در خصوص تاثیر برگزاری جشنواره بر روند تئاتر کشور می گوید: دلیل پیدایش جشنواره این بوده که تاثیر خوبی بر تئاتر کشورمان داشته باشد و شاید طی سه چهار سال آغازین این جشنواره نیز این اندیشه پیش رفت.
خوب به خاطر دارم که در سال های نخستین این جشنواره، اکثر هنرمندان حرفه ای در آن شرکت نمی کردند و این جشنواره بین هنرمندان شهرستانی و به صورت رقابتی برگزار می شد که اتفاق خوبی محسوب می شد؛ چراکه این هنرمندان که از هنرمندان حرفه ای شهرستان ها نیز بودند با حضور در این جشنواره دیده می شدند و گاه گداری نیز از بین ایشان چهره هایی نیز شناخته می شدند و در تئاتر حرفه ای پایتخت قرار می گرفتند. اما متاسفانه این روند اهمیت خود را از دست داد و نتوانست تاثیرگذاری واقعی را داشته باشد که شاید یکی از دلایل آن این باشد که ما در هر دوره از برگزاری جشنواره تئاتر فجر با حضور دبیری تازه یک سیاستگذاری تازه نیز همراه بوده است.
وی در ادامه درباره این نکته که طی سالهای اخیر این سیاستگذاری تاثیرگذار بوده و موجب رشد جشنواره بوده یا خیر؟ می افزاید: این نوع تأثیرات صرفاً مناسب همان مقطع بوده و فقط همان سال تاثیرگذار بوده است. همانطور که گفتم این سیاست ها مدون و برای طولانی مدت نبوده، بلکه سیاست های یکساله بوده که به نگاه جشنواره مرتبط بوده است، یا حتی نگاه معاونت هنری ارشاد یا ریاست مرکز هنرهای نمایشی نسبت یه جشنواره تئاتر فجر آن سال مرتبط بوده است.
مثلاً در یک سال تصمیم گرفتند که از تئاتر شهرستان حمایت کنند و اگر جشنواره رقابتی بود تمام جوایز را به هنرمندان تئاتر شهرستان اهداء کردند؛ این درحالی بود که توجهی نسبت به پشتوانه تئاتر شهرستان ها نداشتند و به بودجه، آموزش و وجود سالن اجرای تئاتر اهمیتی داده نمی شد.
غفاری در خاتمه در خصوص اینکه در برگزاری دوره های آتی جشنواره تئاتر فجر شاهد اتفاقات مطلوب تری باشیم، چه پیشنهادی برای مسئولان برگزاری این جشنواره دارید؟ گفت: طی سال های گذشته بارها پیشنهادات خودمان را ارایه کرده ایم. نکته دیگر این است که با وجود اینکه می گویند دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر فجر تشکیل شده ولی به اعتقاد من این فقط اسم است و به صورت رسمی نیست؛ چراکه سیاست مدونی برای جشنواره تئاتر فجر در این دبیرخانه وجود ندارد.
شاید قیاس خوبی نباشد ولی در جشنواره تئاتر «آوینیون» به دلیل وجود اساسنامه، هر چند سال یکبار که دبیر آن تغییر کند، اما روند جشنواره ثابت است که البته ممکن است دبیر تازه آن یکسری نوآوری نیز داشته باشد ولی تغییر کلی ناگهانی در آن دیده نمی شود.
برای داشتن یک دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر فجر ابتدا باید کاخ جشنواره داشته باشیم؛ این درحالی است که می بینیم این جشنواره در هر سال در یک مکان دبیرخانه دارد و حتی جای ثابتی برای آن در نظر گرفته نشده است.