داور نمایشهای بخش خیابانی جشنواره مطرح کرد
ابوالفضل همراه: عنصر خلاقیت در آثار خیابانی نقش پررنگی داشت

ابوالفضل همراه با تأکید بر اینکه چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر فرصت و زمانی برای شکوفایی هنرمندان جوان فراهم کرده است، میگوید نمایشهای خیابانی این دوره از نظر بازیگری و کارگردانی توانمند بودند و عنصر خلاقیت نقش پررنگی در ارائه آنها داشت.
به گزارش روابط عمومی جشنواره، اجرای نمایشهای خیابانی چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از روز شنبه یکم تا دوشنبه دهم بهمنماه به دبیری داریوش نصیری در پهنه رودکی مقابل تالار وحدت میزبان علاقهمندان بود.
در این بخش از رویداد بزرگ جشنواره بینالمللی تئاتر فجر 31 اثر نمایشی از استانهای مختلف سراسر کشور حضور داشتند. 29 اثر در بخش آثار نمایشی با یکدیگر به رقابت پرداختند و 2 اثر نیز بهعنوان آثار میهمان میزبان تماشاگران بودند.
گروههای شرکتکننده در اجراهای نمایشهای خیابانی چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در سه بخش مسابقه، میهمان و برگزیده جشنوارههای سردار آسمانی، سردار جنگل، مقاومت، سودای عشق و ایثار حضور داشتند.
مسلم قاسمی، بهمن صادقحسنی، ابوالفضل همراه، حمید ابراهیمی و پژمان شاهوردی هنرمندانی بودند که این بخش از چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را به تماشا و داوری نشستند.
حضور ابوالفضل همراه، بازیگر تئاتر و تلویزیون بهعنوان یکی از داوران این رویداد بهانهای شد تا با او به گفتوگو درباره روند برگزاری این رویداد بزرگ هنری و داوری آثار بخش خیابانی بپردازیم که در ادامه آن را میخوانید.
ابوالفضل همراه درباره حضور هنرمندان در چهلویکمین جشنواره بینالمللی فجر گفت: «در این دوره از برگزاری رویداد بینالمللی تئاتر فجر کمتر شاهد حضور اسامی آشنا بودیم اما اتفاق خوب جشنواره حضور هنرمندان شهرهای مختلف از سراسر کشور بود.»
او ادامه داد: «امسال افرادی به جشنواره راه پیدا کردند که سالها پشت درهای ورودی جشنواره بینالمللی تئاتر فجر منتظر مانده بودند و امکان دیده شدن استعدادشان فراهم نشده بود. خوشبختانه چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر فرصت و زمانی برای شکوفایی هنرمندان جوان فراهم کرد و بهجرئت میگویم که ملیترین دوره جشنواره را شاهد بودیم.»
دبیر بخش نمایشهای خیابانی افزود: «ما در تمامی بخشهای چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شاهد حضور گروههای جوان و باانگیزه بودیم؛ هنرمندان جوانی که در بخشهای نمایش صحنهای و خیابانی آثارشان را به نمایش گذاشتند و این تلاش و همراهیشان جای تقدیر و تشکر دارد.»
همراه با اشاره به اینکه هنرمندان جوان کشور نباید به حال خود رها شوند، توضیح داد: «رشد و ارتقای کیفی آثار خیابانی در سالهای دیگر نیازمند همراهی و تلاش عزیزان حاضر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل هنرهای نمایشی بهمنظور برگزاری کارگاههای آموزشی است تا هنرمندان بتوانند از ظرفیت به وجود آمده استفاده کنند و در ارائه آثارشان عملکرد بهتری داشته باشند.»
او ادامه داد: «من به این مسئله اعتقاد دارم که بخش خیابانی جشنواره مردمیترین بخش این رویداد هنری به شمار میآید.»
این هنرمند با اشاره به تأثیر حضور هنرمندان شهرهای مختلف کشور در معرفی فرهنگ و سنن شهر خود به مردم دیگر نقاط کشور گفت: «ما در این رویداد شاهد حضور هنرمندان از شهرستانهای مختلفی هستیم که فرهنگ و هویت قومی و ملی خود را به نمایش میگذارند و این موضوع قطعاً در شناخت مخاطب نسبت به آیین و رسم و رسوم نقاط مختلف تأثیر دارد. امسال گروههای شهرستانی بهخوبی توانستند فرهنگ، قدرت و توانمندی خودشان را در عرصه تئاتر کشور نشان دهند.»
داور بخش نمایشهای خیابانی گفت: «مخاطب در آثار صحنهای با نمایشی روبهرو است که هیچ دخل و تصرفی در آن ندارد اما در بخش آثار خیابانی شاهد مشارکت تماشاگران هستیم که گاهی جریان نمایش خیابانی را به سمتوسوی دیگری میبرند و این بخش جذاب این گونه نمایشی محسوب میشود. این همراهی و مشارکت تماشاگر با هنرمند در اجرای خیابانی باعث میشود اثرگذاری آثار خیابانی در بعضی موارد حتی از آثار صحنهای هم بیشتر باشد.»
ابوالفضل همراه در پاسخ به اینکه کدام بخشها در نمایشهای خیابانی حاضر در این دوره چشمگیرتر بودند، ادامه داد: «امسال در بخش بازیگری شاهد استعدادها و توانمندیهای بسیار خوبی بودیم اما در بخشهای دیگر ضعفهایی هم وجود داشت که بیشتر به دلیل نبود شناخت از تئاتر خیابانی و مؤلفههای اصلی آن برمیگردد.»
او ادامه داد: «بخشی از این ضعفهای شناختی با حمایت مدیران در بخش آموزشی و توزیع عادلانه منابع برای برگزاری کارگاه و کلاسهای آموزشی در تمامی نقاط کشور برطرف خواهد شد و بخش دیگر با مطالعه هنرمندان در زمینه ویژگیها و مؤلفههای اصلی تئاتر خیابانی قابلحل است.»
این هنرمند افزود: «نبود آگاهی در مورد تئاتر خیابانی در آثار برخی از دوستان کاملاً مشهود بود و مفاهیمی در این آثار دیده میشد که نشان از نیاز به تحقیق، مطالعه و آموزش بیشتر دارد.»
او گفت: «دوستان باید در حوزه ایده دقت نظر بیشتری داشته باشند چراکه بیشتر آثار این دوره در سطح ایده باقی مانده بودند؛ اما در کلیت ماجرا بازیگری و کارگردانی آثار این دوره را توانمندتر دیدم و استفاده از عنصر خلاقیت نقش پررنگی در ارائه آنها داشت.»
این داور بخش خیابانی با بیان اینکه اجرا در تهران مدینه فاضله هنرمندان شده است و این اصلاً خوب نیست، ادامه داد: «هنرمندان باید در سراسر کشور اجرا داشته باشند. بهطور مثال اگر گروه نمایشی از سیستان آمده باید در شمال، جنوب، غرب و سایر شهرهای کشور به ارائه اثر نمایشیاش بپردازد تا فرهنگ، تاریخ، تمدن و هویت خود را بهخوبی به دیگران معرفی کند.»
او افزود: «ایران تنها تهران نیست و قطعاً تهران تنها مکانی که هنرمندان توانمندی دارد، محسوب نمیشود. به همین دلیل آثار گروههای نمایشی سراسر کشور چه آثاری که در جشنواره حضور داشتهاند و چه آثاری که در این رویداد هنری حاضر نبودند باید برای اجرا در سراسر کشور حمایت شوند تا هم آثار دیده شود و هم مخاطبان بیشتری با نمایش خیابانی آشنا شوند. حضور هنرمندان در گوشهگوشه ایران ظرفیتی را به وجود میآورد که منجر به ارتقای تئاتر خواهد شد.»
داور بخش نمایشهای خیابانی چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: «طی سالهای توقف برگزاری جشنواره تئاتر مناطق کشور متأسفانه بسیاری از هنرمندان بااستعداد و خلاق تئاتر که در شهرستانها به فعالیت مشغول بودند، نادیده گرفته شدند؛ اما خوشبختانه امسال احیای جشنواره تئاتر مناطق باعث شد تا این عزیزان دوباره به جشنواره بینالمللی تئاتر فجر راه پیدا کنند؛ اتفاقی که بابت آن از تمامی مدیران و فعالان این حوزه سپاسگزارم.»
او افزود: «امیدوارم در سالهای آتی جشنواره تئاتر منطقهای تعطیل نشود؛ چراکه این رویداد هنری بهعنوان محل کشف استعدادها به شمار میآید. محلی که بعدازآن استعدادها به قله نهایی که همان جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است، معرفی خواهند شد.»
ابوالفضل همراه توضیح داد: «با وجود برخی از نقاط ضعفی که در تعدادی از آثار حاضر در جشنواره مشاهده شد، یکی از مهمترین و برجستهترین ویژگیهای این دوره حضور هنرمندان جدید و بااستعداد شهرستانها در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بود.»
او افزود: «خوشبختانه ما در چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شاهد اتفاق مهم دیگری نیز بودیم و آن حضور گروههای نمایشی برای مدتزمان بیشتری در طول زمان برگزاری جشنواره در تهران بود. حضوری که قطعاً در سالهای بعد باعث همکاری هنرمندان استانهای مختلف با یکدیگر و رشد و ارتقای کیفی آثار آنها در سالهای بعد خواهد شد.»
داور بخش خیابانی جشنواره ادامه داد: «افزایش مدتزمان حضور هنرمندان باعث ارتباط و تبادل اطلاعات آنها با یکدیگر میشود. هنرمندان سراسر کشور در این مدت باید در کنار هم باشند، آثار هم را ببینند، از تجربیات هم استفاده کنند و یاد بگیرند. درواقع اصل و عامل برگزاری جشنوارهها همین فرصتی است که شرکتکنندگان برای دیدن و تماشای آثار یکدیگر به دست میآورند.»
ابوالفضل همراه توضیح داد: «امکان حضور برای تماشای آثار بیشتر در جشنوارهها فرصتی است که باید در تمامی رویدادهای هنری که شرکتکنندگان مختلفی از سراسر ایران دارد، مهیا شود تا آنها بتوانند به ارزیابی آثار یکدیگر بپردازند. خوشبختانه امسال این امکان برای هنرمندان حاضر در چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر مهیا شد و از این بابت از همه مدیران و عوامل برگزاری جشنواره ممنونم. قطعاً این اتفاق با وجود هزینههای گزاف و شرایط اقتصادی که کشور با آن مواجه است، رخداد ارزشمند و قابلستایشی است.»
او برگزاری جلسات تحلیل و بررسی آثار را از مهمترین نیازهای جشنواره دانست و گفت: «در دوره برگزاری بیست و هفتمین جشنواره تئاتر مناطق کشور شاهد برگزاری جلسات نقد و بررسی آثار بودیم و قطعاً این اتفاق میتوانست در طول برگزاری چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز انجام شود. جلسات نقد و بررسی با سطح کیفی بالا و با حضور کارشناسان و منتقدان تئاتر که قطعاً در نوع نگاه و نگرش داوران و هنرمندان اهمیت ویژهای داشت.»
این هنرمند با اشاره به اینکه جلسات نقد و بررسی باعث داوری بهتر آثار خواهد شد، توضیح داد: «برگزاری جلسات نقد و بررسی باعث میشود داوران تا حد زیادی با نگرش کارگردان در بخشهای مختلف اجرا آشنا شوند و این موضوع در داوری آنها مؤثر است.»
داور بخش نمایشهای خیابانی ادامه داد: «قطعاً زمانی که نقاط قوت و ضعف آثار در جلسات نقد و بررسی بیان شود، گروههای نمایشی نیز نسبت به داوری نگاه بهتری خواهند داشت. ما در شرایط کنونی تنها به داوری آثار میپردازیم بدون اینکه امکان داشته باشیم تا نظرات خود را درباره آثار و چگونگی داوری به هنرمندان منتقل کنیم؛ درحالیکه به نظر من ضروری و لازم است که هنرمندان بدانند نحوه داوری آثار بر چه اساسی اتفاق افتاده است. تنها در این صورت است که داوری با عدالت بیشتری صورت میگیرد و هنرمندان نسبت به آرای اعلامشده رضایت بیشتری خواهند داشت.»
ابوالفضل همراه در پایان گفت: «از مدیران و مسئولان تقاضا دارم که نسل جوان را جدیتر بگیرند تا در سالهای آتی شاهد حضور پررنگتر آنها باشیم و بتوانیم از ظرفیتهای هنری این عزیزان برای آینده تولیدات تئاتر، سینما و تلویزیون کشور استفاده کنیم. آینده متعلق به جوانان است. آنچه در بخش خیابانی چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شاهد بودیم، حضور نسل جوان و بااستعدادی بود که جزو سرمایههای فرهنگی و هنری کشور محسوب میشوند. آنها ظرفیتهای بسیار بزرگی دارند و امیدوارم مسئولان و سیاستگذاران عرصه فرهنگ و هنر کشور با برنامهریزی اصولی از این پتانسیل استفاده کنند.»
چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به دبیری کوروش زارعی از روز یکشنبه 25 دیماه تا روز دوشنبه دهم بهمنماه در بخشهای رادیوتئاتر، نمایشهای صحنهای و نمایشهای خیابانی برگزار شد.