در حال بارگذاری ...
باحضور قادرآشنا،سعیدکشن فلاح و پیمان شریعتی

نشست رسانه ای سی ویکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر

نشست خبری سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با حضور مدیر کل هنرهای نمایشی ، دبیر و مدیر اجرایی این دوره از جشنواره در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.

نشست خبری سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با حضور مدیر کل هنرهای نمایشی ، دبیر و مدیر اجرایی این دوره از جشنواره در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر ، پیمان شریعتی ( مدیر اجرایی جشنواره ) در ابتدای این نشست خبری گفت: خدا راشاکریم که جشنواره با تمام فعالیتهای زیادی که در دبیرخانه صورت گرفت کار رسمی خود را آغاز کرده است . این در حالی است که ما از 26 دی ماه شاهد آغاز جشنواره در دو بخش خواهیم بود که بخش اول آن با اجرای بخش های رادیویی ، نمایش های آیینی و جشنواره استانی میزبان تماشاگران تئاتر خواهد بود .
وی با ارائه گزارشی از روند انتخاب آثار نمایشی این سه بخش ادامه داد : در بخش رادیویی که با مشارکت جهاد دانشگاهی برگزار می شود نمایش هایی از گیلان ، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، قزوین و خراسان شمالی اجرا می شود ضمن اینکه در بخش اجرای نمایش های آیینی هم آثار نمایشی در محوطه تئاتر شهر ، باغ موزه قصر و خانه هنرمندان ایران میزبان دوستداران تئاتر خواهند بود .
شریعتی به برگزاری جشنواره تئاتر استانی فجر در استان های البرز، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، سمنان و فارس اشاره کرد و گفت: این بخش از 26 تا 30 دی ماه در استان هایی که به آنها اشاره کردم با حمایت ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها به صحنه می رود . البته اغلب نمایش های به صحنه رفته آثاری هستند که در بخش ویژه و تئاتر ایران نیز به صحنه می روند .
وی گفت: آثار شرکت‌کننده در جشنواره تئاتر فجر در تالارهای وحدت‌، پنج سالن زیر مجموعه تئاتر شهر‌، تماشاخانه سنگلج ‌، تالار هنر ‌، خانه نمایش ،‌تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر ،‌تالار استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران ،‌تماشاخانه مهر حوزه هنری ‌،تالارهای فردوسی‌، حافظ و خانه نمایش «آو» اجرا خواهد شد. ضمن اینکه آثار نمایشی مسابقه تئاتر خیابانی در بوستان باغ‌هنر و پارکینگ تالار وحدت اجرا می‌شود. 
شریعتی توضیحاتی درباره داوری آثار این دوره از جشنواره ارائه کرد و گفت: امسال علاوه بر دو بخش مرسوم، مسابقه ایران و مسابقه بین‌الملل‌، بخش سومی را خواهیم داشت. براین اساس آثار بخش مسابقه بین‌الملل توسط شورایی مرکب از داوود رشیدی‌، مجید سرسنگی‌، مسعود رایگان ‌، جنت سلیم آوا (هنرمند تئاتر آذربایجان) و ماریوس گلاج (هنرمند تئاتر لهستان) داوری می‌شوند. همچنین آثار بخش مسابقه ایران توسط هیاتی متشکل از محمود عزیزی‌، تاج بخش فناییان‌، خسرو خورشیدی‌،محمد علی خبری و رحمت امینی داوری می‌شود. در بخش سوم داوری نیزشورایی سه نفره مرکب از مصطفی مختاباد،‌ حسین مسافر آستانه و نصرالله قادری انجام خواهد شد. در بخش خیابانی نیز شهرام نوشیر ،‌حسن دولت آبادی و مسلم قاسمی آثار را داوری می‌کنند. 
مدیر اجرایی در بخش دیگری از این نشست خبری به مراسم بزرگداشت سه هنرمند پیشکسوت در مراسم اختتامیه اشاره کرد و گفت : محمود استاد محمد‌، بهروز بقایی و ثریا شیرزادی‌(هنرمند پیشکسوت تئاتر کرمانشاه) سه هنرمندی هستند که درمراسم اختتامیه از از آنها تقدیر خواهند شد .
وی درباره پرداخت کمک‌هزینه به گروه‌های شرکت‌کننده در جشنواره تئاتر فجر توضیح داد: تمام گروه‌های حاضر در جشنواره به جز بچه‌های خیابانی و مناطق دو قسط کمک هزینه را دریافت کرده‌اند در بخش نگاه تازه نیز یک قسط گرفته‌اند چون قسط اول آنها نصف مبلغ کلی کمک هزینه‌شان بوده است. 
دبیراجرایی سی و یکمین جشنواره به موضوع حذف بازار تئاتر ایران هم اشاره کرد و گفت: بازار تئاتر فرصت بسیار خوبی برای تئاتر کشور در دو سال اخیر بود اما در تمام جشنواره‌های معتبر بازار به صورت دوسالانه برگزار می‌شود و قرار شد بازار تئاتر ایران هم حالت دوسالانه داشته باشد تا تولیدات بیشتری اتفاق بیفتد و پکیج بهتری در اختیار مهمانان خارجی قرار بگیرد. 
شریعتی درباره حذف برخی از بخش‌ها گفت: فقط بولتن جشنواره را حذف کردیم اما دو کتاب پژوهشی‌، کاتولوگ ،‌ کتاب عکس و پوستر ،‌ کتاب نمایشنامه‌های برگزیده مسابقه نمایشنامه‌نویسی و ... منتشر می‌شوند. 
شریعتی در پاسخ به پرسشی درباره مشارکت ارگان‌ها و نهادها در برگزاری این دوره از جشنواره تئاتر فجر گفت: حوزه هنری، خانه هنرمندان ایران‌، باغ موزه قصر‌، سازمان زیباسازی و ... در برپایی جشنواره مشارکت دارند اما اسپانسر نیستند. 
شریعتی سپس توضیحاتی درباره پیش فروش بلیط نمایش‌های جشنواره تئاتر فجر ارائه کرد و گفت: پیش فروش اینترنتی از ساعت 24 روز 25 دی ماه آغاز می‌شود و تا ساعت 24 روز 27 دی ماه ادامه خواهد داشت و تحویل بلیت‌ها از ساعت 10 تا 15 روزهای 29 و 30 دی ماه انجام می‌شود. البته دانشجویان تئاتری می‌توانند از بلیط‌هایی با 50 درصد تخفیف استفاده کنند. فروش حضوری و بلیط‌های تخفیفی روز یکشنبه اول بهمن‌ ماه انجام می‌شود اما جشنواره تئاتر فجر فروش روزانه نخواهد داشت. 
مدیر کل هنرهای نمایشی نیز در این نشست خبری گفت: من در این نشست حضور پیدا کردم که از تلاش همه شما اهالی رسانه که در این مدت یاور هنرنمایش بودید تقدیر کنم ضمن اینکه از همین جا لازم می دانم مراتب سپاس و تشکر خود را از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر حضور در دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر و تلاش ایشان برای حل مشکلات مالی جشنواره اعلام کنم چرا اگر حسن نظر وی وآقای شاه آبادی ( معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) در این دوره از جشنواره نبود به طور طبیعی با مشکلات مالی روبه رو می شدیم . اما تلاش شخص آقای کشن فلاح با وجود بیماری که دارند و همچنین همکاران ایشان در دبیرخانه جشنواره باعث شد تا این دوره از جشنواره ویترین ارزشمندی برای معرفی تئاتر ایران در ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران باشد .
قادر آشنا ادامه داد : تمام تلاش ما در شورای سیاستگذاری جشنواره و مصوباتی که داشتیم این بود که جشنواره امسال با کیفیت قابل قبولی برگزار شود و این دوره از جشنواره در شان و منزلت هنر فاخر تئاتر میزبان هنرمندان و تماشاگران باشد . اینکه پیشکسوتان باید حضور همیشگی و قدرتمندی در جشنواره های تئاتری کشور داشته باشند امری واضح و مبرهن است اما باعث افتخار است که جوانان هنرمند این مرز و بوم در بسیاری از موارد با شاگردی در محضر همین استادان و هنرمندان پیشکسوت گوی سبقت را از آنها ربوده و حضور پر رنگی در جشنواره سی و یکم دارند .
وی گفت: توجه به تئاتر استانها دغدغه همیشگی من و همکاران ما در دبیرخانه و اداره کل هنرهای نمایشی بوده که در این جشنواره شاهد حضور چهره های جدیدی در عرصه تئاتراستان ها باشیم ضمن اینکه در این دوره به امر پژوهش نیز توجه بسیار ویژه ای داشتیم که بر اساس آن دو اثر پژوهشی با عنوان " بررسی مقایسه ای جشنواره بین المللی تئاتر فجربا 30 جشنواره بین المللی در کشورهای مختلف " به کوشش دکتر مهدی حامد سقایان و " بررسی 5 دوره اخیر برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر فجر " به کوشش منوچهر اکبرلو در ایام جشنواره منتشر خواهد شد که به اعتقاد من یکی از مهم ترین منابع پژوهشی حوزه تئاتر در سالهای اخیر خواهد بود .
مدیرکل هنرهای نمایشی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: طبق تصمیماتی که در شورای سیاستگذاری جشنواره داشتیم تمام تلاش خود را انجام داده ایم که اولویت اجراهای عمومی آثار نمایشی در سال 92 از برگزیدگان جشنواره سی و یکم تئاتر فجر باشدکه امیدواریم با برنامه ریزی های صورت گرفته این تصمیم در روند اجرایی خود قرار بگیرد و ما شاهد اجرای این آثار نمایشی در سال 92 باشیم .
آشنا در این نشست با بیان اینکه برگزاری جشنواره، مشکل مالی نداریم ، خاطر نشان کرد:جشنواره تئاتر فجر مشکلات مالی نخواهد داشت بلکه باید شرایط و اعتبارات را مدیریت کنیم ، به هر حال مشکلات اقتصادی در کشور غیرقابل انکار است و بودجه‌ی فرهنگی مملکت یک سوم شده است اما برای گروه‌های شرکت کننده در جشنواره تئاتر فجر مشکل مالی وجود ندارد همچنان که سقف و کف کمک ‌هزینه‌هایی که شورای سیاست‌گذاری جشنواره، تعیین کرده بود پرداخت شده است. 
مدیر اداره کل هنرهای نمایشی در پاسخ به پرسشی درباره تناسب مبلغ کمک هزینه‌ها با شرایط روز اقتصادی کشور متذکر شد: به هر حال کمک هزینه‌های ما با شرایط اقتصادی مملکت هم‌خوانی ندارد اما این مبالغ توسط شورای سیاست‌گذاری و با توجه به امکانات موجود، تعیین شده است. از سوی دیگر در این دوره شاهد اجرای آثار بیشتری هستیم و با توجه به افزایش تعداد گروه‌ها،‌ مبلغ کمک هزینه‌ها کمتر می‌شود.
وی در بخش دیگری از صحبتش درپاسخ به پرسشی درباره رقم دقیق بودجه جشنواره تئاتر فجر گفت:از روز اول اعلام کردم جشنواره تئاتر فجر مشکل مالی نخواهد داشت با حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه ندادیم مشکلات مالی گریبان جشنواره فجر را بگیرد. اما تئاتر باید فراتر از وزارت ارشاد دیده و به یک موضوع ملی تبدیل شود. در همین راستا جلساتی با کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ،‌ جلساتی با نایب رئیس کمیسیون بودجه و ... داشته‌ایم و امیدواریم در جشنواره امسال شاهد حضور سران سه قوه باشیم. 
آشنا در پاسخ به پرسشی دیگر درباره حذف برخی از بخش‌های این دوره از جشنواره مانند بولتن روزانه به دلیل مشکلات اقتصادی، توضیح داد: اساسا به بولتن جشنواره اعتقاد ندارم همچنان که قرارداد با یکسری از روزنامه‌ها را حذف کردم. ما به جای انتشار بولتن که بیشتر حالت تبلیغی و شتاب‌زده دارد، پژوهشی درباره 25 سال تئاتر ایران انجام می‌دهیم تا اثر ماندگاری باشد. 
قادر آشنا در پایان سخنانش در پاسخ به پرسشی دیگر درباره ضمانت اجرایی وعده‌هایی که می‌دهد با توجه به انتخابات سال آینده و تغییرات احتمالی در وزارت ارشاد توضیح داد: تا زمانی که هستیم تعهداتمان را انجام می‌دهیم. به هر حال سیستم تعهد می‌دهد و مدیر بعدی باید پاسخگو باشد اما نمی‌توانم به جای شخص دیگری ضمانت اجرایی بدهم. 
براساس این گزارش دبیر سی و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با تقدیر از حساسیت های اصحاب رسانه در انعکاس اخبار و رویدادهای جشنواره بین المللی تئاتر فجر گفت: امیدوارم این انتقادات و گلایه هایی که اصحاب رسانه و منتقدان به ما دارند نتیجه مثبتی داشته باشد. ضمن اینکه من خودم را خادم هنر نمایش می دانم و در این مسیر تمام تلاش خود را طی این سالها انجام دادم که هنر تئاتر تقویت شود و در این راه به هر عنوان و سمتی که داشته باشم از هیچ کمکی دریغ نخواهم کرد .
سعید کشن فلاح با بیان اینکه جشنواره بین المللی تئاتر فجر طی سالهای اخیر تبدیل به یکی از مهم ترین جشنواره های بین المللی دنیا در حوزه تئاتر شده است:با توجه به اقدامات ارزشمندی در عرصه های ملی و بین المللی تئاترایران شده است ما شاهد این هستیم جشنواره بین المللی تئاتر فجر تبدیل به یک جشنواره معتبر و جهانی شده که بسیاری از کشوره های دنیا خواهان حضور خود دراین جشنواره هستیم که 108 اثر رسیده در این به بخش به دبیرخانه جشنواره نمایانگر تاثیر این جشنواره در رویدادهای بین المللی است و به طور حتم اگر شرایط اقتصادی و مسئل دیگر نبود ما شاهد حضور تعداد بیشتری از گروه های نمایشی خارجی در این دوره از جشنواره بودیم .
کشن‌فلاح در این نشست به جوان گرایی در انتخاب آثار نمایشی جشنواره هم اشاره کرد و گفت: توجه به جوانان مربوط به این دوره نیست و بنده همیشه در همه جشنواره‌ها خود را خادم تئاتر دانشجویی معرفی کرده‌ام. در این دوره هم سعی و تلاش ما بر این بوده تا محدودیتی برای حضور جوانان نگذاریم هرچند این موضوع زحمت ما را بیشتر می‌کند اما زحمتی لذت‌بخش خواهد بود. 
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر نحوه ممیزی و نظارت آثار نمایشی شرکت کننده در جشنواره هم گفت امسال کمترین مشکل و مورد را در حوزه نظارتی داشتیم. چند نمایش بودند که مشکلاتی داشتند و در حال حاضر مشکلاتشان در حال حل شدن است. البته در دوره‌های گذشته، تمام آثاری که اجرا می‌شدند باید مورد تایید شورای نظارت و ارزشیابی قرار می‌گرفتند که این شرایط زحماتی برای گروه‌ها در بر داشت اما امسال حضور اعضای بازبین در کنار شورای انتخاب این زحمت را کاهش داد. ضمن اینکه باید به این نکته نیز توجه داشت اعضای شورای نظارت‌، افرادی علمی بودند که در شورای انتخاب حضور داشتند و حضور آنها برای تسهیل کار هنرمندان تئاتر بود تا ناچار نشوند آثارشان چندین باره نظارت شود. از سوی دیگر برای نظارت نمایش‌هایی که شورای انتخاب کمتر از سه تن عضو داشته، بنده و آقای دژاکام به عنوان مشاوران شخصا حضور داشته‌ایم. 
او در پاسخ به پرسشی درباره حذف تالار مولوی که همیشه یکی از میزبان‌های جشنواره تئاتر فجر بوده است، توضیح داد: تا دو شب پیش میزبانی تالار مولوی تقریبا قطعی بود اما مسئولان این تالار به دلیل مسائل مالی شرطی گذاشتند که برای ستاد برگزاری جشنواره مشکلاتی در پی داشت. آنها اعلام کرده بودند همان شب مبلغ سنگینی را به تالار مولوی بپردازیم که انجام آن برای ما مشکل بود بنابراین آنها به دلیل شرایط اقتصادی و مسائلی که از دوره قبل باقی مانده بود اعلام کردند پذیرای فجر نیستند و در نهایت ما ناچار شدیم جدول جشنواره را تغییر بدهیم. 
کشن‌فلاح در پاسخ به پرسشی دیگر درباره یکدست بودن هیات داوران بخش‌های مختلف جشنواره که پیش بینی می‌شود اعتراض اهالی تئاتر و گروه‌های شرکت‌کننده را در بر داشته باشد، تصریح کرد: داوران ما از طیف‌های مختلف انتخاب شده و همگی اعضای هیات علمی دانشگاهی هستند چون می‌خواهیم در داوری آثار کمتر سلیقه‌ها دخیل باشد بلکه مسائل فنی و تکنیکی مورد توجه قرار بگیرد تا نگاه عالمانه و علمی پشت ماجرا باشد. 
او در پاسخ به پرسشی دیگر درباره انصراف چیستا یثربی از شرکت در این دوره از جشنواره تئاتر فجر، گفت: شخصا کار ایشان را دیدم اما متاسفانه نمایششان آماده نبود هرچند پیش از بازبینی گفته بودند ممکن است کارشان آماده نشود و خواسته بودند در کارهای دیگر حضور داشته باشند اما متاسفانه پیش از اعلام رسمی نتایج‌، خودشان از حضور در جشنواره منصرف شدند. 
دبیر جشنواره تئاتر فجر در پاسخ به پرسشی دیگر درباره تعداد کم گروه‌های خارجی شرکت‌کننده در این دوره از جشنواره توضیح داد: بودجه مانعی نبوده است البته چند نکته غیرقابل پیش‌بینی به وجود آمد که اولین نکته مربوط به گرانی بلیت هواپیما است که بحرانی اساسی برای ما ایجاد کرد و از حضور گروه‌های پرجمعیت محروم شدیم. از سوی دیگر برخی از گروه‌ها درخواست‌های مالی بسیار بالایی داشتند با اینکه بودجه جشنواره نسبت به سال‌های گذشته کسر نشده اما تورم بازار به ویژه بازار ارز‌، ما را از حضور این گروه‌ها نیز محروم کرد. البته به جز اینها برخی از نمایش‌ها به دلیل شرایط فرهنگی مملکت ما امکان اجرا در جشنواره تئاتر فجر را نداشتند چون این آثار رقص بودند و جزو تئاتر به شمار نمی‌آمدند و ما تلاش کردیم بهترین کارها را انتخاب کنیم.




نظرات کاربران